Zodra je besluit dat een kindje (erbij) welkom is in jullie gezin, is het van belang dat je een gezonde leefstijl aanhoudt. Op deze manier vergroot je je kansen op een zwangerschap en leg je de basis voor een gezonde start van je kindje.
Van de vrouwen met een kinderwens is 80% van de vrouwen binnen een jaar zwanger. Om zwanger te worden is het handig om je menstruatiecyclus inzichtelijk te maken, zodat je rekening kunt houden met vrijen rond je eisprong. De eisprong vindt meestal 14 dagen voor je menstruatie plaats. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen ligt de eisprong dus zo rond de 14e dag van de cyclus.
Wetenschappelijk onderzoek toont bij herhaling aan dat gezond zwanger worden heel belangrijk is. Een lichaam dat gezond en in goede conditie is geeft een grotere kans op een gezond voldragen zwangerschap en een gezond kindje. Daarnaast weet je de eerste weken van de zwangerschap vaak niet dat je zwanger bent.
Daarom adviseren we het volgende:
- Beweeg regelmatig
- Eet gevarieerd en gezond met verse producten
- Zorg voor een gezond BMI (lengte/ gewichtsverhouding tussen BMI 18-25)
- Stop met roken, alcohol en het gebruik van drugs
- Zorg voor voldoende nachtrust
- Bekijk of je eventuele medicatie mag blijven slikken als zwangere
- Voor vrouwen: houd je alvast aan de voedingsadviezen voor zwangeren (geen rauwe vis- of vleesproducten en kazen van rauwe melk/ eet niet teveel
- Voor mannen: voorkom een te hoge temperatuur van de zaadballen
En… slik foliumzuur! Foliumzuur wordt geadviseerd om ernstige afwijkingen bij het kindje te voorkomen, zoals een “open schedel” of een “open ruggetje”, ook wel neurale buis defecten genoemd. Foliumzuur tabletten kun je zonder recept bij de drogist of apotheek kopen. Het advies is om foliumzuur te slikken van vier weken voor de bevruchting, tot tien weken zwangerschap. Dosering: 0,4 of 0,5 mg (400 of 500 microgram) per tablet. Aan vrouwen die eerder zwanger zijn geweest van een kindje met een neurale buis defect, aan vrouwen die medicatie gebruiken tegen epilepsie en vrouwen die zwanger zijn van een tweeling wordt een hogere dosering geadviseerd. Dit gaat op recept via verloskundige, huisarts of gynaecoloog.
Kijk voor meer informatie ook op: www.strakszwangerworden.nl of https://allesoverzwanger.nl/
Zelfs als er geen ziekte in de familie voorkomt, kan er een verhoogde kans op het krijgen van een kind met een erfelijke ziekte zijn. Mensen kunnen – zonder het te weten – drager zijn van een aanleg die bij hun kinderen een erfelijke ziekte kan veroorzaken. Bij sommige bevolkingsgroepen in Nederland komt dragerschap van bepaalde zeldzame erfelijke ziektes zelfs vaker voor. Om dit onderwerp meer bekendheid te geven bij mensen met een kinderwens hebben Erfocentrum, VUmc, en AMC de site www.benikdrager.nl ontwikkeld.
Tegenwoordig kunnen stellen al vóór een zwangerschap met een dragerschapstest laten onderzoeken of zij beiden drager zijn van dezelfde ernstige, erfelijke ziekte. Als dat het geval is, dan heeft hun kind een kans van één op vier (25 procent) op deze ziekte.