Tussen 37 en 42 weken zwangerschap is de normale tijd aangebroken dat jullie kindje geboren wordt. Slechts 5% van de kinderen wordt op de uitgerekende datum geboren. De helft van de zwangerschappen duurt langer dan 40 weken. Na 41 weken is 25% nog zwanger en slechts 6% van de zwangeren haalt 42 weken.
Waarschijnlijk kijk je erg uit naar het moment dat jullie voor het eerst dit kindje echt kunnen zien. Als je hoogzwanger bent, komen ineens de vragen over de bevalling. Hoe zal het beginnen? En wanneer? Hoe verloopt de bevalling bij mij en herken ik wel een wee? Je verloskundige is er om je te informeren over de bevalling. Je kunt met al je vragen en wensen bij ons terecht. We bekijken samen met jullie hoe we deze wensen in jullie bevallingsverhaal kunnen plaatsen. Soms is het handig om een geboorteplan te schrijven. Dit geeft je houvast bij het omschrijven van je wensen en helpt zorgverleners om rekening te houden met jullie specifieke vragen.
Weeën
Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Ze veroorzaken een krampende pijn in de buik, soms ook in de rug of de bovenbenen. Door de weeën zal de baarmoedermond zacht en dun worden en zal zich openen (ontsluiten). In de regel begint het ontsluiten pas bij krachtige weeën die regelmatig komen en die een minuut aanhouden. Bij volledige ontsluiting begin je met persen.
De ontsluitingsperiode duurt bij een eerste bevalling zo’n zes tot zestien uur. Het actief persen neemt gemiddeld één tot anderhalf uur in beslag. Een tweede of volgende bevalling verloopt bij goede, krachtige weeën vaak sneller.
Vruchtwaterverlies
De vliezen die rondom het kind zitten, kunnen breken waardoor je vruchtwater verliest. Meestal is vruchtwater doorzichtig of lichtroze met eventueel witte vlokjes. Als het kindje in het vruchtwater gepoept heeft, is het vruchtwater groen of bruin van kleur. Het kenmerkende van gebroken vliezen is dat het vruchtwater steeds opnieuw blijft aflopen, zonder dat je het kan tegenhouden.
Zie ook de pagina Wanneer bellen.